Jídelníček

   

Podzimní vaření

    

Dýňová polévka

  • 1ks cibule
  • 50g máslo
  • 1ks dýně
  • 1 kelímek smetana na vaření
  • zeleninová nať
  • sůl
  • pepř drcený

                

  1.      V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme do sklovata na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupanou na větší kostky nakrájenou muškátovou dýni a ještě chvilku vše smažíme, aby se nám suroviny rozvoněly. Zalijeme studenou vodou tak, aby byla dýně zcela ponořená, promícháme a vaříme na mírném plameni do změknutí (cca 20 min.)
  2.     Když je dýně měkká, stáhneme hrnec z plotny, přidáme smetanu, podle chuti osolíme, opepříme a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Pokud se nám bude zdát polévka příliš hustá, můžeme přidat vodu a ještě chvíli povaříme.
  3.    Podáváme zakápnuté dýňovým olejem ( je dost výrazný, takže stačí pár kapek) - nemusí být. Můžeme podávat také s kopečkem zakysané smetany nebo ricotty a ozdobené petrželkou. Podle chuti můžeme přidat krutonky nebo dýňová semínka.

 

Alergeny:  7